Natuurlijke plaagbestrijding: Laat de natuur voor je werken!

Heb je last van vervelende insecten of slakken in je tuin? Dan ben je misschien snel geneigd naar het tuincentrum te fietsen en een middel te halen wat daar tegen helpt. Maar wist je dat er natuurlijke manieren zijn om plagen te bestrijden? Laat de natuur voor je werken!

De rol van natuurlijke vijanden in het ecosysteem

Het ecosysteem (een systeem van alle dieren en planten die in een bepaald gebied voorkomen) in je tuin draait om balans. Wanneer deze balans verstoord raakt, kunnen bepaalde soorten de overhand krijgen en een plaag vormen. Door het aantrekken van natuurlijke vijanden kun je deze balans herstellen. Dit werkt als volgt.

In een gezond ecosysteem houden verschillende soorten elkaar in evenwicht. Roofdieren en parasieten voorkomen dat hun prooien de overhand krijgen. Dit principe kun je gebruiken om plagen in je tuin te beheersen. Een aantal voorbeelden:

  • Lieveheersbeestjes en hun larven eten grote hoeveelheden bladluizen.
  • Oorwormen jagen ‘s nachts op bladluizen, mijten en kleine rupsen.
  • Sluipwespen leggen hun eitjes in rupsen, waardoor deze afsterven.
  • Vogels zoals mezen eten grote aantallen rupsen, vooral als ze jongen hebben.
  • Egels en padden eten slakken en verschillende bodeminsecten.
  • Vleermuizen vangen ‘s nachts grote aantallen vliegende insecten zoals muggen.

Balans herstellen door het aantrekken van natuurlijke vijanden

Je kunt de balans in je tuin herstellen door deze natuurlijke vijanden aan te trekken maar hoe doe je dat dan?

  1. Zorg voor voedsel. Plant bloeiende planten die nectar en stuifmeel bieden, zoals schermbloemigen (dille, venkel) en composieten (margriet, zonnebloem). Deze trekken nuttige insecten aan.
  2. Zorg voor schuilplaatsen en nestgelegenheid:
    • Laat dood hout en bladeren liggen voor oorwormen en loopkevers.
    • Hang nestkastjes op voor verschillende vogelsoorten.
    • Maak een takkenhoop of egelhuis voor egels.
    • Plaats een insectenhotel voor solitaire bijen en sluipwespen.
  3. Creëer een vijver (kan al heel klein) voor amfibieën zoals kikkers en padden.
  4. Accepteer een zekere mate van schade aan planten; dit is voedsel voor de natuurlijke vijanden.

Door deze natuurlijke vijanden aan te trekken, creëer je een divers en veerkrachtig ecosysteem in je tuin. Dit systeem kan zichzelf reguleren, waardoor plagen minder kans krijgen om de overhand te nemen. Het kost wat tijd om deze balans te bereiken, maar uiteindelijk resulteert het in een gezondere en meer biodiverse tuin die minder gevoelig is voor plagen.

Kan ik ook gewoon een spray gebruiken?

Deze meeste sprays die je kunt kopen bij het tuincentrum bevatten zeer schadelijke stoffen. Ze zijn werken waarschijnlijk snel en goed tegen de plaag waar je last van hebt. Maar ze verstoren het natuurlijke evenwicht in je tuin en kunnen zelfs in het grondwater terechtkomen. De gifstoffen zijn gevaarlijk voor het milieu, nuttige insecten en onze eigen gezondheid. Wil je toch graag iets zelf doen/gebruiken? Dan zou je voor ‘gier’ kunnen gaan.

Wat is gier?
Gier ontstaat wanneer je plantendelen minstens 2 dagen onder water zet bij ongeveer 20°C. Door het rottingsproces (stinkt!) lossen de voedingsstoffen op in het water. Brandnetel en smeerwortel worden het meest gebruikt voor het maken van gier.

Hoe gebruik je gier?

  • Verdun de gier met veel water (1:15)
  • Giet de gier op de bodem, niet op de plant (de plant kan verbranden door de stoffen in de gier)
  • Gebruik het niet teveel/te vaak. De snelwerkende meststoffen in gier zorgen voor een snelle groei met grotere, slappere plantencellen. Dit maakt planten juist gevoeliger voor plagen en ziekten.

Tot slot

Door natuurlijke vijanden aan te trekken en je tuin gevarieerd te houden, kun je veel plagen voorkomen. Observeer en geef de natuur de kans om zelf in balans te komen. Zo krijg je een gezonde tuin zonder chemicaliën te gebruiken.

Een reactie toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *